Elstrup Mølle står som en vase uden blomst – det skal ændres

Elstrup Mølle - en vase uden blomst. Foto: Ole Kæhler
Elstrup Mølle - en vase uden blomst. Foto: Ole Kæhler
28. juni 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag blev de store planer for Elstrup Mølle forklaret for dem, der havde lyst til at lytte – og det var der en del, der havde – og de blev bekræftet i, at det er et spændende projekt, som vil interesserede både lokale og turister, når det med tiden bliver ført ud i livet.

Aase Nyegaard, som er formand for Den selvejende institution Elstrup Mølle og Møllerimuseum, bød velkommen.

“Vores fredede mølle skal vi gøre noget ved og nu har arkitekt Eske Bruun fra Kondens i Aarhus lavet en model af møllen og de omkringliggende bygninger, så vi kan se, hvordan det hele kan blive”, sagde hun. Nyt er, at møllebyggeren fra Avnbøl, Morten Anker Petersen, er kommet på banen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg kan sagtens forestille mig, at vi skal lave et mølleinstitut her i Elstrup og gøre en indsats for at få vingerne på alle de gamle møller til at dreje igen. Møllen her ligner jo en vase uden blomst”, sagde møllebyggeren og fortalte, at det tæller meget for ham, at Elstrup Mølle er tænkt ind i en helhed.

“Vi kan lave kurser og workshops for håndværkere og meget andet, når planerne rækker ud over selve møllen”.

Den helhed fortalte arkitekten om.

“Det skal blive en helhedsoplevelse at besøge Elstrup Mølle – og jeg vil lige sige, at et mølleinstitut er noget, vi ikke tidligere har set. Her skal der også være plads til fester, drives café og bygningerne omkring møllen skal være rammer om fællesskaber”, sagde Eske Bruun.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg ser Elstrup Mølle som samlingssted for lokale og bannerfører for det gode liv i landsbyer – og så synes jeg, det vil gi’ rigtig god mening at få mange flere møllevinger rundt om i landet til at snurre”.

Lige ved siden af Elstrup Mølle ligger der en villa fra ’40erne og planen er, at den skal rives ned.

“Og når der skal bygges nye bygninger, så genbruger vi selvfølgelig alt det fra villaen, som vi kan. Det er genbrug og det er godt. Vi skal altid huske, at de mest bæredygtige bygninger er dem, som vi slet ikke bygger.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tage Petersen fra Byrådet var også mødt op – han bor i lokalområdet.

“Jeg synes, at det er et spændende og ambitiøst projekt, som efter min mening er blevet styrket efter at man nu har mere fokus på genopbygning og udvikling af møllen, samtidig med at tankerne om et mølleinstitut giver en ekstra spændende dimension til projektet”, sagde han til SønderborgNYT.

“Jeg deltog i aftenens møde, fordi jeg bor i nærområdet, og hvis jeg skal tage den politiske kasket på, så havde jeg ikke en stor pose penge med i denne omgang. Men jeg synes da, at Byrådet skal bakke positivt op omkring et projekt, der både vil styrke sammenhængskraften i lokalområdet, skabe nogle arbejdspladser og være et udflugtsmål for gæsterne i det kommende Nordborg Resort”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Møllen blev oprindelig opført ved Østerholm i 1859 og hed da Nørremølle, men den blev i 1888 flyttet ca. to km til Elstrup. Den var en kornmølle og mølleriet var i drift indtil 1984. I dag mangler møllen både hat og vinger.

Elstrup Møller er rig på inventar, herunder gangværket og kværnene, og i 1985 åbnede et møllerimuseum. Møllen blev fredet i 1998.

Elstrup Mølles Venner står for vedligehold af møllen og står også for diverse arrangementer. Møllen var i privateje indtil 2021, hvor det lykkedes for venneforeningen og andre at skaffe penge til at købe møllen og stifte Den selvejende institution Elstrup Mølle og Møllerimuseum.

Artiklen fortsætter under annoncen

Her er der billeder fra Elstrup Mølle.