Veronique Delhalle fra butikken Kolibri må ikke blive dansker

Veronique Delhalle i Kolibri. Foto: Ole Kæhler
Veronique Delhalle i Kolibri. Foto: Ole Kæhler
12. april 2024 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Veronique Delhalle har netop fået afslag på sin ansøgning fra juli 2021 om at blive dansk statsborger og det er hun i sagens natur ked af – og hun undrer sig over afslaget.

“Jeg fik afslaget den 28. februar i år og kunne gøre indsigelse, hvilket jeg også har gjort. Nu venter jeg på, at Udlændinge- og Integrationsministeriet fortæller, om de ændrer deres afgørelse”, siger Veronique Delhalle til SønderborgNYT.

Hun fortæller, at hun kom til Danmark fra Belgien i 2000 og at hun i dag bor i hus i Dybbøl – et hus der både er købt og betalt.

Artiklen fortsætter under annoncen

“I 2005 fik jeg permanent opholdtilladelse og jeg kan få folkepension hvis jeg har boet i Danmark i 40 år eller har statsborgerskab. Statsborgerskabet øger mine chancer for at få folkepension, men er ikke et krav i sig selv”, siger hun og tilføjer, at der flere grunde.

“Jeg vil gerne have mulighed for at stemme, når der er valg til Folketinget. I dag er det tæt på, at 10 procent af alle os over 18 år, der kan stemme, ikke må gøre det. Vi må heller ikke skrive under på borgerforslag”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Frem til sidste sommer har Veronique Delhalle haft et job, hvor hun rejste meget og i august sidste år, åbnede hun og en veninde butikken, Kolibri, på Perlegade.

”I november måned fik jeg besked om, at jeg forventes at blive optaget på ‘lovforslag om statsborgerskab’ og i januar i år, bliver jeg bedt om at sende flere oplysninger til ministeriet”, siger hun. Processen med at søge dansk statsborgerskab er først slut og afgjort, når man giver borgmesteren hånden.

Ministeriet mener ikke, at Kolibri er en butik, der er lavet for at sikre Veronique Delhalle og hendes kompagnon en indtægt, som de kan leve af – og det skyldes sidste års tal i virksomheden.

Artiklen fortsætter under annoncen

”En af betingelserne for at få statsborgerskab er, at ansøgeren er i fuld beskæftigelse i tre år og seks måneder ud af de sidste fire år. I mit tilfælde, havde jeg fuldtidsansættelse i  tre år og selvstændig – uden løn – i det sidste år. At drive virksomhed er tilladt, dog med henblik på selvforsørgelse. Vejledningen og betingelserne til statsborgerskab beskriver ikke nærmere, hvordan man som selvstændig beviser, at man arbejder fuld tid som selvstændig, ej heller om det er et formelt krav om minimum indtægt. Det er først i afgørelsen, at der nævnes selvforsørgelse”, siger Veronique Delhalle.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det har kostet en del at sætte butikslokale i stand, købe inventar og få et varelager hjem, men de penge vi har brugt, det er vores egne, som vi selvfølgelig satser på at kunne trække ud igen, når tiden bliver til det. Jeg mener også, at en ny butik lige skal have lidt tid til at få en kundeskare”, siger Veronique Delhalle. Hun siger desuden, at havde hun beholdt sit tidligere job, hvor hun havde en fast indtægt, så var ansøgningen om statsborgerskab nok gået glat igennem.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Nu prøver jeg på at gøre en indsats mod madspild i en emballagefri butik, hvor vi sælger spændende madvarer og andet i præcis den mængde, som kunden har brug for. Det mener jeg, er en god ting for samfundet. Jeg kan også fortælle, at jeg i min indsigelse, der lige nu ligger i ministeriet, har sendt 320 sider, der forklarer, hvor mange timer, jeg bruger til forskellige opgaver i butikken, så de kan se, jeg arbejder mere end det, man kalder fuld tid. Jeg har også vedlagt udtalelser og dokumenter, som viser, at det er målet, at min kompagnon og jeg arbejder på at gøre Kolibri til vores levevej”.