Samaneh Sharbati fra CIE får 550.000 euro til ‘Chips of Europe’

Samaneh Sharbati. Pressefoto
Samaneh Sharbati. Pressefoto
24. juni 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Samaneh Sharbati fra Center for Industriel Elektronik, CIE på Syddansk Universitet har modtaget 550.000 euro til projektet ‘CHIPS of Europe’. Bevillingen markerer et vigtigt skridt for Danmark i implementeringen af den europæiske chipstrategi, også kendt som ‘European Chips Act’.

Den europæiske mikrochips- og halvlederindustri er desperate efter ingeniører til at imødekomme den stigende efterspørgsel efter avancerede chipteknologier. Samtidig ønsker EU at frigøre sig af afhængigheden af chips-leverancer fra Asien.

Artiklen fortsætter under annoncen

Samaneh Sharbati, som er lektor ved CIE i Sønderborg har modtaget 550.000 euro til projektet ’CHIPS of Europe’, som sigter mod at imødekomme netop den høje efterspørgsel efter ingeniører i mikrochips- og halvlederindustrien. Projektet vil fokusere på at opdatere akademiske læseplaner og udvikle innovative undervisningsmetoder, herunder sommerskoler og virtuelle laboratorier. Det involverer tæt samarbejde med store og små aktører i industrien, universiteter og forskningscentre over hele Europa.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Bevillingen understreger, at SDU er en central aktør. Vores engagement i ‘CHIPS of Europe’-projektet markerer ikke blot vigtigt for SDU, men løfter også Danmarks position inden for halvlederteknologi og mikrochips. Vi er stolte af at bidrage til fremme af uddannelse, innovation og teknologisk selvforsyning i Europa”, siger Samaneh Sharbati.

Men hvorfor er mikrochips så vigtige? De små komponenter er nødvendige for at læse denne artikel, da både din telefon og computer er fuldstændigt afhængige af dem.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mikrochips spiller en helt og aldeles afgørende rolle i elektronikindustrien, hvor de er byggesten i samtlige elektroniske enheder. De små komponenter bruges i alt lige fra medicinsk udstyr, bilsystemer og til mere håndgribelige ting som din kaffemaskine og din fryser. Halvlederteknologi og mikrochips har revolutioneret vores verden ved at gøre elektroniske enheder mindre, hurtigere og mere effektive.

De fleste mikrochips produceres i Asien, især Sydkorea og Taiwan, hvilket gør Europa sårbar, hvis forsyningskæderne bliver brudt. Det her der har der været flere eksempler på i de seneste år. Derfor investerede EU hele 45 milliarder euro i initiativet European Chips Act i 2022.

Artiklen fortsætter under annoncen

European Chips Act sigter mod at styrke Europas halvlederproduktion og teknologi. Den søger at øge investeringer i forskning og forbedre produktionskapaciteten. Målet er at fordoble Europas andel af den globale halvlederproduktion til 20 procent inden 2030 og sikre teknologisk suverænitet og økonomisk vækst.

Positionering af Danmark som en nøglespiller i den globale halvledersektor Det bringer os tilbage til Samaneh Sharbati, CIE og ‘CHIPS of Europe’-projektet. Projektet spiller en afgørende rolle i den sammenhæng.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vores mål på SDU er at skabe en stærk talentpipeline, der kan understøtte ikke blot Danmarks, men hele Europas digitale fremtid”, siger Samaneh Sharbati.

“På CIE har vi altid stræbt efter at være et fyrtårn inden for elektronik. Bevillingen gør det muligt for os at udvide vores aktiviteter og indsatser på uddannelsesområdet. Samaneh Sharbatis rolle som nøglespiller i ‘CHIPS of Europe’ er et bevis på vores engagement i at drive teknologisk fremskridt og imødekomme halvlederindustriens kritiske behov”, siger Thomas Ebel, leder af CIE.

28. juni 2024 Samfund, Sønderborg

Tøjbyttetogtet lægger til kaj i Sønderborg

28. juni 2024 Samfund

Under overskriften Tøjbyttetogtet vil Nationalmuseet og UngHolbæk sammen med unge fra hele landet over en måned lave et sejltogt rundt i hele Danmark med anløb i 13 havne i løbet af sommeren. Sønderborg havnefoged, Ander Husted, fortæller i en pressemeddelelse, at Tøjbyttetogtet er i Sønderborg Havn onsdag den 10. juli fra kl. 13 – 16. […]

Læs mere...