Flere end 600 til Mindesammenkomst

Faner bæres ind. Foto: Ole Kæhler
Faner bæres ind. Foto: Ole Kæhler
18. april 2024 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

For at markere Dybbøldagen blev der hold Mindesammenkomst i Frihedshallen på idrætshøjskolen i Sønderborg, hvor der udover musik med Slesvigske Musikkorps også blev talt om mindretallene på begge sider af grænsen.

Det var der flere end 600, som mødte op til – og blandt dem var der høsjkoleelever og gymnasieelever fra Det Blå Gymnasium og fra mindretallenes gymnasier.

“Slaget i Dybbøl i 1864 var med til at skabe det Sønderjylland, som vi kender i dag – og efter krigen i 1864, hvor grænsen blev flyttet til Kongeåen, der var der 180-200.000 dansksindede slesvigere, som blev tyske. Det var cirke en tredjedel af den danske befolkning”, sagde Anders Køpke Christensen fra TV Syd, der, sammen med en tysk kollega, styrede eftermiddagens program, hvor der blev fortalt om mindretallenes vilkår.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Tyskerne forventede, at de danske slesvigere blev gode, tyske borgere, men danskerne prøvede at holde ved deres sprog og deres kultur”, sagde Rejhan Bosnjak, som er ph.d. i historie og ansat ved Forskningsafdelingen ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig.

“For at ændre dansksindedes identitet til tysk, blev der undervist på tysk i skolerne – og sendte nogle familier deres børn til skoleri Danmark, så truede man med at tage børnene fra dem”, sagde han. De dansksindede oprettede foreninger, hvor de holdt det danske sprog og den danske kultur vedlige.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1914 blev dansksindede slesvigere sendt i krig for Tyskland, en krig som Tyskland tabte. Det tyske nederlag gjorde, der blev mulighed for at se på grænsedragningen fra 1864 påny.

“I 1920 blev grænsen flyttet endnu en gang og Nordslesvig blev til Sønderjylland”, sagde Rejhan Bosnjak og fortalte, at i ’30erne, hvor Tyskland blev nazificeret, der var der ikke et krav om, at dansksindede meldte sig ind i Hitlerjugend.

I 1955 kom København-Bonn-erklæringerne og de beskytter mindretallene på begge sider af grænsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Til Mindesammenkomsten var der også sat tid af til, at unge og ældre kunne snakke sammen om deres forhold til mindretallene på begge sider af grænsen, 1864 og andre krige.

Her er der billeder fra Frihedshallen.

1. maj 2024 Politik, Sønderborg

Borgmesteren holdt en 1. maj-tale om velfærd og krig

1. maj 2024 Politik

Gennem årene er der sat spørgmålstegn ved, om der er brug for en kampdag eller en kamp. Har vi ikke opnået stor velstand og fået et godt velfærdssamfund? Er der noget at kæmpe for som socialdemokrat eller som fagforening? Sådan indledte borgmester Erik Lauritzen sin 1. maj-tale fra talerstolen ved FH Sønderjyllands 1. maj-arrangement i […]

Læs mere...